søndag 8. mars 2015

KAFFE

Dette er en side som handler om kaffe. Her tar jeg formeg kaffe fra den vokser som frukt på kaffebusken, til den havner i koppen.

Uansett hvor i verden en befinner seg samles folk over en kopp kaffe. Enten det er på en kafebar i Roma eller i Venesisas smale gater, eller ved frokostbordet på ett hotel i London. Over alt hvor en reiser får en kaffe i en eller anen form.

Det sies at kaffebusken stammer fra Etiopia. Her vokste den vilt. Kaffen vokser som frukt på kaffebusken. Når bærene som inneholder to grønne bønner er modne blir de tørket og bønnene blir brendt. Kaffen kan nytes både som varm og kald drikke.

Kaffen finnes i to hovedsorter. Robusta og Arabicabønner. Den lavtvoksende Robusta er hurtigproduserende og rimelig, og har ikke noen utpreget god smak. Den brukes stort sett til billig traktekaffe og pulverkaffe.
   Det er Arabica- bønnene som gir oss den gode smaken. Den dyrkes langt høyere over havet en Robusta. Fra 1600 meter og oppover. Der er det den lave nattetemperaturen som gjør at den vokser langsommere og utvikler således sin gode smak. Det er de rike aromatiske egenskapene som kjennetegner Arabica - bønnenen. Arabica - bønner av høy kvalitet dyrkes i Sør - og sentral Amerika, Asia , Australia og Afrikka.
   Kaffebusken må vokse i ca 5 år før den gir en avling som tilsvarer omtrent 450 gram ferdig brent kaffe. Fargen på det harde bæret skifter fra grønt til nyanser av oranse og rødt. Det er på dette tidspunktet at kaffeplukkerne høster bærene. Hvert av bærene håndplukkes av erfarne kaffebønder. Plokerne må gjentatte ganger komme tilbake til den samme planten for å få høstet alle bærene nøyaktig når de er modne. Bærene plukkes ofte i striesekker som henger på ryggen av ett esel.
   Kaffen dyrkes i områder der temperaturen, høyden over havet, regnet, skydekket, solen og det minneralrike jordsmonet bidrar til at kaffen får en utsøkt smak. Kaffen vil i likhet med god vin ha en smak som gjenspeiler det klima og jordsmon den har vokst i. De teknikkene som brukes ved bearbeiding, brenning og trakting vil bidra til at kaffen forbedres.
   Brenning er en proses der kaffen bakes i virvelsjiktanlegg eller en roterende berenner. De grønne, ennå ikke bakte bønnene reflekterer varme og hopper opp og ned. Det er i brenne prosessen at bønnene sprekker og det er her de får sin brunfarve. Det er viktig å overvåke brenne prosesen nøye. For i løpet av et øyeblikk kan kaffen gå fra mellombrent til mørkbrent.
   En barista er en profesjonell "kaffekoker" som er oplært i kunsten å tilberede kaffe å gi god service til kundene. Den elste baristatradisjonen finner vi i Italia. Det finnes baristaer verden over. De er mennesker som har en lidenskap for kaffe og som har gleden av å tilberede den perfekte kaffen. Baristaen legger sin ære i å bli kunnskapsrik på hvor kaffen dyrkes og hvordan det gjøres. De har også inngående kunnskap i de ulike bryggemetodene. Baristaens kunder har ikke nødvendigvis gode kunskaper om kaffe og kaffebrygging. Men de vet når deres yndlingsbarista er på jobb og oppsøker somregel favporitkaffebaren akurat da. Det å gå på kafebar handler ikke bare om den gode koppen med kaffe. Men også om å suge inn den spsielle stemningen som en ofte finner på en kafebar. Jeg for min del, som sikkert mange andre kaffeelskere har et favorittsted.


"Hvis dette er kaffe, vennligst gi meg litt te. Men hvis dette er te, vennligst gi meg litt kaffe".
Abreham Lincolen (1809 - 1865) tidligere USA`s president.

Hvordan lage god kaffe?
Bruk gode råvarer. Helst ikke lengre en 4 uker etter brenning.
Rent utstyr er viktig for å få god kaffe.
Kvernet kaffe taper aroma. Etter bare 5 minutter vil kvernet kaffe være ett helt anet produkt. derfor er det lurt å innvester i en kvern.
Oppbevar kaffen i originalembalasjen. Gjerne i en tett mørk boks.
Det er viktig med rett dosering. Det får en ved å bruke en elektronisk kjøkenvekt.
60g. kaffe til 1l. vann.
Ikke la kaffen stå på varmeplaten. Hell den over i en rengjort og forvarmet termokanne. Da holder den seg i ca: 45 min.
Det er best å drikke kaffen fra en kopp som er smal nederst og videre øverst.


Kaffedrikker
Espresso, ett shot espresso , ca: 6.5 - 9 g per kopp. Totalt 30 ml eller 1 oz.  Tilberedes slik at den får et jevnt, gylenbrunt skomlag over hele koppens overflate, såkalt crema. Serveres i små espressokopper.
Caffe latte er ekspresso og melk med lidt skom på toppen. Serveres i glass eller i en skål.
Cappuccino er espresso med melk toppet med tykt melkeskom. Serveres i kopp. Gjerne med sjokoladestrø på toppen.
Cortado er espresso fylt opp med stimet melk. Serveres i kopp eller glass.
Både latte og cappuccino kan tilberedes med en eller to shot med espresso.
Caffe mocha som caffe latte, men med sjokoladesaus.

En barista pynter ofte kaffen med en tegning, såkalt latte art. Som på bilde.

Noen av mine favorit kafebarer
Dromedar kaffebar Nedre bakklandet 3 i Trondheim. Dette er trondheim`s første kaffebar. Åpnet i 1997. Ligger i ett trivelig miljø med eldre bebyggelse ved den gamle bybroen. Her drikker jeg min favoritkaffe "Rosalita". De server også gode bakevarer fra sitt eget bakeri. Baristaene har god kunnspap om kaffe. Og de deler gjerne av sin kunnskap.

Jacobsen & Svart
En av nyvinningene innen kaffebransjen i Trondheim. Den ligger i "Adressa bygget" Ved Bakke bru. De brenner sin egen kaffe. Baristaene har god kunnskap om kaff. Som de gjerne deler med kundene. Deres rundstykker med brunost kan annbefales. Her annbefaler jeg en kopp med håndbrygget kaffe.

Brenning av kaffe. Jacobsen & Svart


Café le Frère
 I Søndregate 27 ved inngangen til Brattørveita i Trondheim ligger en av byens triveligste kaffebarer. Absolut vert ett besøk. Kafeen er en klassisk espressobar som er uavhengig av av de store kjedene. Her anbefaler jeg deres fyldige cappuccino, toppet med tykt melkeskum. På varme sommerdager tar jeg gjerne deres iskaffe. De brenner sin egen kaffe.

Caffè Florian på Markusplassen i Venezia. Det sies at dette er europas første kafebar. Lokalet har fortsatt trepanelet fra 1720, samt marmorbordene og de forgylte speilrammene. Den er noen Euro dyrere en de fleste andre kaffebarene i byen. Men absolut hvert ett besøk. Her kan jeg annbefale deres cappuccino.

I Roma er det mange gode kaffebarer. En av dem er Tazza d`Oro ved Phantheon. Her drikker jeg somregel min morgenkaffe etter frokosten på hotel Fontena. De har ingen sitteplasser inne i lokale. En må stå ved bardisken å nyte sin kaffe. En kan imidlertid sette seg ned ved borene utenfor. Da kommer de og tar opp bestilling ved bordet. En må betale lidt ekstra for den servisen. Jeg for min del synes som italienerne at det er greit å stå ved baren å nyte min morgenkaffe. Det er som regel capuccino eller en espreso. Rykte sier at det er her du får romas beste kaffe. Nemlig deres helt egen espresso.



Når jeg besøker London må jeg bestandig innom kafeen i bokhandelen Foyles i Soho. Nermere bestemt i Charing Cross rd. 113-119. Her har de stort utvalg i bøker og kart. Det er kafeen og Ray´s jaazz shop (cd og vinyl) som trekker meg dit.  God mat og kaffe i trivelige omgivelser.

I Oslo kommer en ikke utenom kafebaren til Tim Wendelboe på Grynerløkka. Ett lite men trivelig sted i Grunersgt. 1. Her serverer de kaffe av utsøkt kvalitet. Bak en glassvegg har de ett lite kaffebrenneri. Hvor de brenner alle kaffebønnene de bruker i kafebaren.



Bilde er fra Tazza d`Oro












Denne siden er under utvikling. Mere stoff kommer senere.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar